
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα των Σταυραετών
Στολή και Σήματα
Η στολή των Σταυραετών είναι φαιοπράσινη και τη φοράμε πάντα σε όλες τις δράσεις και στις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις. Δεν τη φοράμε μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον Αρχηγό του Τμήματος και όταν δεν τη φοράμε, την έχουμε πάντοτε μαζί μας. Η στολή μας έχει χρώμα φαιοπράσινο και είναι καμωμένη από ύφασμα ανθεκτικό λόγω της «κακομεταχείρισης» στις δράσεις που πραγματοποιούν οι Σταυραετοί.
Τα μέρη της στολής:
Η στολή μας αποτελείται από: καπελάκι, πουκάμισο, παντελόνι, φουλάρι, ζώνη, πράσινες κάλτσες, επωμίδες, σήματα, και μαύρα παπούτσια (μποτάκια ή άρβυλα). Τη στολή μας τη φοράμε πάντοτε περιποιημένη και καθαρή.
Το καπελάκι είναι σε τρία χρώματα: κίτρινο, πράσινο και μαύρο, ώστε να ξεχωρίζουν οι Αετοί από τους Δικεφάλους και τους Ακρίτες. Μπροστά, στο κέντρο του καπέλου βρίσκεται κεντημένο το σήμα των Σταυραετών.
Στο πουκάμισό μας ράβονται τα σήματα και μπαίνουν οι επωμίδες και τα διακριτικά. Έχει δύο τσέπες και είναι φτιαγμένο από απλό ύφασμα.
Το παντελόνι, από το ίδιο ύφασμα και στο ίδιο χρώμα με το πουκάμισο, έχει αρκετές τσέπες, ώστε να μπορεί να μας ευκολύνει στις πορείες να μεταφέρουμε αρκετά πράγματα και να τα βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα.
Το φουλάρι είναι κίτρινο με το σήμα των Σταυραετών στη μέση, έτσι ώστε όταν το φοράμε, να βρίσκεται ομοιόμορφα στο κέντρο του «V» του πουκαμίσου μας. Χρησιμοποιείται μόνο για επίσημες εμφανίσεις. Οι Σταυραετοί παραλαμβάνουν το φουλάρι επίσημα, όταν θα δώσουν τη Υπόσχεσή τους στην τελετή.
Η ζώνη είναι και αυτή πράσινη και πάνω στην αγκράφα(πόρπη) έχει σκαλισμένο το σήμα των Σταυραετών.
Οι επωμίδες, οι οποίες δηλώνουν και τον βαθμό του κάθε Σταυραετού, είναι σχεδιασμένες ως ακολούθως: στην πάνω πλευρά όπως μπαίνει η επωμίδα βρίσκεται ο Δικέφαλος Αετός και στην κάτω πλευρά ο βαθμός. Όπως και το καπελάκι, έτσι και οι επωμίδες είναι σε τρία διαφορετικά χρώματα: κίτρινο για τους Αετούς, λαδί για τους Δικεφάλους και μαύρο για τους Ακρίτες.
Σήματα
Πάνω στη στολή φέρουμε κάποια σήματα τα οποία έχουν τους δικούς τους συμβολισμούς και χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
Πρώτη Κατηγορία: Βασικά Σήματα
Είναι τα σήματα που αποτελούν χαρακτηριστικά σήματα των Σταυραετών μας και τα οποία φέρουν τα εν ενεργεία μέλη μας. Τα σήματα αυτά είναι τα ακόλουθα:
Θυρεός - μαύρο σήμα με κίτρινη ραφή που γράφει «Σταυραετοί»: είναι σετ και μπαίνει στη δεξιά και αριστερή μεριά του ώμου κάτω από τη ραφή.
Ασπίδα - και αυτό το σήμα είναι μαύρο με χρωματισμένο κίτρινο τον Δικέφαλο Αετό. Μπαίνει δύο δάκτυλα κάτω από τον θυρεό στην αριστερή μεριά του ώμου.
Δεύτερη Κατηγορία: Ειδικά Σήματα
Είναι σήματα που αποκτώνται μετά από επιτυχή εξέταση των παιδιών και είναι:
Χάλκινος Αετός - Είναι το τελευταίο στάδιο και απονέμεται στο παιδί αφού ολοκληρώσει την εκπαίδευση των Αετών, πριν από τη μετάβασή του στους Δικεφάλους. Τοποθετείται στα αριστερά πάνω από την αριστερή τσέπη.
Ασημένιος Αετός - Είναι το τελευταίο στάδιο και απονέμεται στο παιδί αφού ολοκληρώσει την εκπαίδευση των Δικεφάλων, πριν από τη μετάβασή του στους Ακρίτες. Τοποθετείται στο κέντρο πάνω από την αριστερή τσέπη.
Χρυσός Αετός - Είναι το τελευταίο στάδιο και απονέμεται στο παιδί αφού ολοκληρώσει την εκπαίδευση των Ακριτών, πριν από τη μετάβασή του στην κατηγορία Δόκιμος Βαθμοφόρος. Τοποθετείται στα δεξιά πάνω από την αριστερή τσέπη.
Άγιος Θεόδωρος - σήμα με τη μορφή του προστάτη άγιου των Σταυραετών που μπαίνει στο δεξί μανίκι δύο δάκτυλα κάτω από τον θυρεό. Απονέμεται σε παιδιά που έχουν κάνει κάτι εξαίρετο ή περάτωσαν και τα τρία στάδια του Χάλκινου, του Ασημένιου και του Χρυσού Αετού.
Τρίτη Κατηγορία: Άλλα Σήματα
Είναι διάφορα επετειακά σήματα ή άλλα σήματα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν, εκτός από τη στολή, στο σακίδιο, στο μπουφάν ή στο πουλόβερ. Επίσης σήματα άλλων οργανώσεων ή βραβείων μπορούν να τα φέρουν οι Σταυραετοί μετά από έγκριση από το Συμβούλιο Σώματος (το αίτημα θα μεταφέρεται από τον Αρχηγό Τμήματος). Επίσης οι βαθμοφόροι μπορούν να φέρουν σήματα που υποδεικνύουν την ειδικότητά τους πχ. Ναυαγοσώστες, Α΄ Βοηθοί, Διαβιβαστές, Εκπαιδευτική Ομάδα κλπ., τα οποία και μπαίνουν πάνω από τη δεξιά τσέπη.
Διπλώματα - Πτυχία - Πιστοποιητικά
Υπάρχουν διάφορα διπλώματα, πιστοποιητικά και πτυχία τα οποία μπορούν να αποκτηθούν από τα μέλη των Σταυραετών, αφού ολοκληρώσουν επιτυχημένα μια σειρά εκπαιδεύσεων ή μετά από εξαίρετες πράξεις (επιτεύγματα).
Διπλώματα
Απονέμεται δίπλωμα στα παιδιά που δίνουν την Υπόσχεση στην αντίστοιχη τελετή. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό δίπλωμα για το κάθε παιδί, γιατί αποδεικνύει ότι είναι πλέον επίσημο μέλος των Σταυραετών. Επίσης διπλώματα απονέμονται μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης και κατόπιν της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης του Χάλκινου, του Ασημένιου και του Χρυσού Αετού.
Πιστοποιητικά
Απονέμονται στα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τα πτυχία ειδικοτήτων, τα σχολεία και τις σχολές βαθμοφόρων ή ομαδαρχών. Επίσης μετά από παρακολούθηση σεμιναρίων που διοργανώνουν οι Σταυραετοί ή άλλοι φορείς σε συνεργασία με τους Σταυραετούς.
Πτυχία
Απονέμονται μετά από την παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων, που διοργανώνονται είτε αποκλειστικά από τους Σταυραετούς είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς και αφού πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια (π.χ. συμπλήρωση ωρών παρακολούθησης κλπ).
Σημείωση: Κατόπιν συνεννόησης με την Εκπαιδευτική Ομάδα του Σώματος και έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο, μπορούν να δοθούν και άλλα πτυχία, διπλώματα ή πιστοποιητικά ανάλογα με κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκδώσει και να απονείμει κάποιος πιστοποιητικό ή δίπλωμα του Σώματος Σταυραετών χωρίς την έγκριση της Εκπαιδευτικής Ομάδας και του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ανώτερες και Ανώτατες Διακρίσεις
Το Σώμα Σταυραετών έχει καθιερώσει κάποιες βασικές διακρίσεις για να απονέμονται στα μέλη του ή σε άτομα που προσέφεραν στους Σταυραετούς κάτι μεγάλο ή κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης σε άτομα ή μέλη που έκαναν κάτι μεγαλειώδες και εξαίρετο. Υπάρχουν για το σκοπό αυτό τρεις διακρίσεις. Ο «Χρυσός Δικέφαλος Αετός», ο «Ασημένιος Δικέφαλος Αετός» και ο «Χάλκινος Δικέφαλος Αετός». Και οι τρεις αυτές διακρίσεις είναι μετάλλια και συνοδεύονται με Πάπυρο στον οποίο αναγράφεται ο λόγος απονομής της κάθε διάκρισης. Ο «Χρυσός Δικέφαλος Αετός» απονέμεται πολύ σπάνια, συνήθως σε Προέδρους κρατών, Επισκόπους, ήρωες, ανθρώπους που με τη ζωή τους και τις πράξεις τους αποτέλεσαν υποδείγματα ηθικής και εξαίρετης συμπεριφοράς. Ο «Ασημένιος Δικέφαλος Αετός» και ο «Χάλκινος Δικέφαλος Αετός» απονέμονται σε βαθμοφόρους που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια το Σώμα Σταυραετών ή και σε ανθρώπους που έπραξαν άριστα σε διάφορους τομείς. Επίσης απονέμονται αναμνηστικές πλακέτες ή ασημένια πιάτα ή οτιδήποτε άλλο αναμνηστικό ανάλογα με απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου και του Συμβούλιου Σώματος σε άτομα ή οργανώσεις που προσέφεραν κάτι ιδιαίτερο στους/για τους Σταυραετούς π.χ. απερχόμενα διοικητικά συμβούλια, ανθρώπους που προσέφεραν δωρεάν υπηρεσίες στο Σώμα, αδελφές οργανώσεις κλπ. Γι' αυτές τις τιμητικές διακρίσεις είναι ασήμαντη η οικονομική επιβάρυνση του Σώματος άλλωστε σημασία έχει η επιβράβευση των προσπαθειών εξαιρετικών ατόμων, καθώς και όσων προσφέρουν πάρα πολύ στην οργάνωση.
Εκπαιδεύσεις (Απαιτήσεις)
Οι εκπαιδεύσεις είναι οργανωμένες σε 4 κατηγορίες και βρίσκονται καταγραμμένες σε ειδικά διαμορφωμένες καρτέλες σε τρεις χρωματισμούς, γκρίζο, πράσινο και κίτρινο. Οι πρώτες δύο κατηγορίες αφορούν στους Αετούς, ενώ οι άλλες δύο στους Δικεφάλους (μία) και στους Ακρίτες (μία). Στους Αετούς οι εκπαιδεύσεις έχουν ως εξής: Η ύλη για τα παιδιά ηλικίας πρώτης δημοτικού μέχρι τετάρτης δημοτικού χωρίζεται σε 3 θεματολόγια. Το πρώτο είναι για τους νεοεισερχόμενους Αετούς που θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη βασική εκπαίδευση. Το δεύτερο είναι αυτό της εξειδίκευσης, όπου τα παιδιά θα ασχοληθούν σε μεγαλύτερο βάθος με θέματα των Σταυραετών και όχι μόνο και στο τρίτο και τελευταίο θεματολόγιο οι Αετοί θα καταπιαστούν με θέματα που αφορούν στη φύση. Πιο κάτω παρατίθενται τα θέματα και όλες οι εκπαιδεύσεις που πρέπει να γίνονται σε τέτοιες ηλικίες. (Σημείωση: Ο τρόπος εκπαίδευσης σε τέτοιες ηλικίες παρουσιάζεται σε ειδικά σεμινάρια και σχολές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.)

Απαιτήσεις Βασικής Εκπαίδευσης
Το έντυπο αυτό είναι για την γρήγορη προσαρμογή και ομαλή ένταξη στην Μονάδα που ενδιαφέρεται ένα παιδί. Αυτό το ταχύρυθμο πρόγραμμα είναι για όλες τις Μονάδες.
Δελτίο Γνώσεων και Δεξιοτήτων για Αετούς
Στο συγκεγκριμμένο έντυπο αναγράφονται με λεπτομέρεια οι απαιτήσεις για να λάβει ένας Αετός τον Μικρό Αετό με τα διάφορα πτυχία.

Δελτίο Γνώσεων και Δεξιοτήτων για τον Χάλκινο Αετό
Στο συγκεγκριμμένο έντυπο αναγράφονται με λεπτομέρεια οι απαιτήσεις για να λάβει ένας Χάλκινος Αετός το πτυχίο του Χάλκινου Αετού.

Δελτίο Γνώσεων και Δεξιοτήτων για Ασημένιο Αετό
Στο συγκεγκριμμένο έντυπο αναγράφονται με λεπτομέρεια οι απαιτήσεις για να λάβει ένας Δικέφαλος το πτυχίο του Ασημένιου Αετού.

Δελτίο Γνώσεων και Δεξιοτήτων για τον Χρυσό Αετό
Στο συγκεγκριμμένο έντυπο αναγράφονται με λεπτομέρεια οι απαιτήσεις για να λάβει ένας Ακρίτας την ανώτερη εκπαιδευτική διάκριση αυτή του Χρυσού Αετού.

Ιεραρχία
Το Σώμα Σταυραετών χαρακτηρίζεται από μια έντονη μορφή ιεραρχίας, στην οποία στηρίζεται η όλη λειτουργία του.
Ιεραρχία των Συμβουλίων - Επιτροπών
Η ιεραρχία των συμβουλίων ή επιτροπών του σώματος είναι η ακόλουθη:
Διοικητικό Συμβούλιο Εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι γονέων και Βαθμοφόροι
Συμβούλιο Σώματος Αρχηγοί Τμημάτων και Ανώτεροι βαθμοφόροι
Συμβούλια Κλάδων Αρχηγοί Μονάδων με τους Υπεύθυνους Συμβούλους των Κλάδων
Συμβούλιο Τμήματος Αρχηγός Τμήματος με τους βαθμοφόρους του Τμήματος
Επιτροπή Γονέων Τμήματος Απαρτίζεται από εκλελεγμένους γονείς του συγκεκριμένου
Τμήματος
Συμβούλιο Μονάδας Αρχηγός Μονάδας με τους βαθμοφόρους, τους βοηθούς βαθμοφόρους και τους ομαδάρχες της Μονάδας
Συμβούλιο Ομάδας Ομαδάρχης με τα μέλη της ομάδας του
Χαρακτηριστικά των Συμβουλίων
Διοικητικό Συμβούλιο:
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο, που είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Πάφου, τον Αντιπρόεδρο (εκλελεγμένος γονέας), τον Γραμματέα (εκλελεγμένος γονέας), τον Ταμία (εκλελεγμένος γονέας), τον Έφορο Περιουσιακών Στοιχείων (εκλελεγμένος γονέας), τον Αρχηγό Σώματος, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος και τους Αρχηγούς Τμημάτων (άρθρο 21). Επιπλέον οι γονείς μπορούν να αντιπροσωπεύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο ως Σύμβουλοι και αν τα Τμήματα είναι περισσότερα από τέσσερα, με τους Προέδρους των Επιτροπών Γονέων τους. Οι συγκεντρώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιούνται όταν κρίνεται απαραίτητο για οργανωτικούς λόγους ή για σκοπούς προγραμματισμού. Επίσης όταν προκύπτουν άλλα σημαντικά θέματα, προβλήματα ή για πειθαρχικούς λόγους.
Καθήκοντα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (άρθρο 24)
Πρόεδρος (Μητροπολίτης Πάφου): Προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, υπογράφει μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου τα πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων και γενικά κάθε έγγραφο που σχετίζεται με τη λειτουργία του Συμβουλίου.
Αντιπρόεδρος (Εκλελεγμένος γονέας): Αντικαθιστά τον Πρόεδρο σε όλα τα καθήκοντα σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του. Επίσης βοηθά όπου του ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο ή τον Πρόεδρο.
Γενικός Γραμματέας (Εκλελεγμένος γονέας): τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο. Διεξάγει την αλληλογραφία, προσυπογράφει και σφραγίζει όλα τα σχετικά έγγραφα, τηρεί μητρώο των μελών του Σώματος με τις διευθύνσεις τους, τηρεί φακέλους εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων και έχει στην κατοχή και φύλαξή του τη σφραγίδα του Σώματος. Επίσης αντικαθιστά τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο σε περίπτωση απουσίας τους. Διαθέτει ένα βοηθό σε κάθε Τμήμα. Επίσης αντιπροσωπεύει το Σώμα σε όλες τις δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις που ενέχεται το Σώμα.
Ταμίας (Εκλελεγμένος γονέας): Τηρεί βιβλίο ταμείου όπου καταχωρεί κάθε οικονομική πράξη. Για κάθε είσπραξη ή πληρωμή εκδίδει διπλότυπη απόδειξη. Δεν μπορεί να προβεί σε πληρωμή ποσού πέραν των €50 χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Για κάθε ποσό πέραν των €50 πληρώνεται με επιταγή, αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο ταμίας δεν δικαιούται να έχει στην κατοχή του ποσό πέρα των €200. Κάθε μεγαλύτερο ποσό κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Διαθέτει ένα βοηθό σε κάθε Τμήμα (άτυπα για να τον βοηθά).
Έφορος Υλικών (Εκλελεγμένος γονέας): έχει την ευθύνη της φύλαξης των υλικών και του εξοπλισμού των Σταυραετών. Επίσης εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την αγορά νέων υλικών και εξοπλισμού. Τηρεί μητρώο με τα περιουσιακά στοιχεία των Σταυραετών. Διαθέτει ένα βοηθό σε κάθε Τμήμα.
Σύμβουλοι: Σε περίπτωση που υπάρχουν πέραν των 5 Τμημάτων, οι εκλελεγμένοι γονείς των Τμημάτων αυτών που εξελέγησαν στη θέση του Προέδρου αυτόματα θεωρούνται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και καταλαμβάνουν τη θέση του Συμβούλου. Σε περίπτωση όμως που κρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο πως κάποιος γονέας μπορεί να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη θέση, αυτό μπορεί να γίνει και υπάγεται σε πρωτοβουλία του Συμβουλίου.
Συμβούλιο Σώματος
Στο Συμβούλιο Σώματος λαμβάνουν μέρος ιεραρχικά όλοι οι Αρχηγοί Τμημάτων μέχρι τον Αρχηγό Σώματος, δηλαδή όλοι οι εν ενεργεία βαθμοφόροι που ανήκουν στα ανώτερα στρώματα των Σταυραετών. Αυτοί είναι ο Αρχηγός Σώματος, ο Βοηθός Αρχηγός Σώματος, ο Υπαρχηγός Σώματος, ο Βοηθός Υπαρχηγός Σώματος, ο Εκπρόσωπος Τύπου, ο Διοικητικός Σύμβουλος, ο Διευθύνων Ομάδας Ανάπτυξης, ο Γραμματέας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος, ο Οργανωτικός Δράσεων και Εκδηλώσεων, οι τρεις Σύμβουλοι Κλάδων και οι Αρχηγοί Τμημάτων. Όλοι έχουν από μία ψήφο. Διπλή ψήφο έχει πάντοτε, σε περίπτωση ισοψηφίας, ο Αρχηγός Σώματος. Οι συναντήσεις του Συμβουλίου Σώματος γίνονται κάθε μήνα εκτός των έκτακτων περιπτώσεων. Ο ρόλος του συμβουλίου αυτού είναι να λαμβάνει αποφάσεις για τα πιο κάτω θέματα και να μεριμνά για την εφαρμογή αυτών κατόπιν έγκρισης και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος:
I. Συντονισμός Τμημάτων
II. Οργάνωση ετήσιου προγράμματος
III. Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και όλα τα εκπαιδευτικά θέματα
IV. Ειδικές εκπαιδεύσεις και σεμινάρια
V. Θέματα στολών ή σημάτων, μπάντας, ορχήστρας και σημαιών
VI. Διαφήμιση και παρουσίαση
VII. Εκπαιδευτικά προγράμματα σε Κύπρο και εξωτερικό
VIII. Εκπαιδευτικά εγχειρίδια
IX. Πειθαρχικά θέματα (πλην σοβαρών περιπτώσεων που επιβάλλεται να παραπεμφθούν κατευθείαν στο Διοικητικό Συμβούλιο)
X. Ενιαία πολιτική των Σταυραετών
XI. Εισηγήσεις και προτάσεις βαθμοφόρων για θέσεις
XII. Εισηγήσεις και αποφάσεις για αγορά εκπαιδευτικού υλικού
XIII. Εισηγήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο για αλλαγές σε κανονισμούς ή για περίληψη υποκανονισμών για περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει πρόνοια και σχετικό άρθρο μέσα στο εγχειρίδιο κανονισμών.
XIV. Όσα άλλα θέματα αφορούν τους εν στολή Σταυραετούς.
XV. Κατασκηνώσεις
Σε καμιά περίπτωση μέλη του Συμβουλίου Σώματος δεν κατέχουν δεύτερη θέση. Αυτό μπορεί να γίνει σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης και πρέπει να έχει γνώση και να το εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο. Εάν αυτό προκύψει σε κάποια περίπτωση, θα πρέπει να είναι προσωρινό. Στην περίπτωση που κάποιο μέλος έχει δεύτερη θέση, η ψήφος είναι μόνο μία.
Εκπαιδευτική Ομάδα - Ομάδα Ανάπτυξης
Ο ρόλος της Εκπαιδευτικής Ομάδας είναι πολύ σημαντικός γιατί είναι υπεύθυνη για την οργάνωση όλων των σταδίων των γνώσεων και των θεμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση του Σώματος. Η Εκπαιδευτική Ομάδα διαθέτει το δικό της χαρακτηριστικό σήμα το οποίο είναι: ο Δικέφαλος Αετός μέσα σε μια πυξίδα (αυτό συμβολίζει τον καθοδηγητικό ρόλο της Εκπαιδευτικής Ομάδας).
Συγκεκριμένα, η Εκπαιδευτική Ομάδα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση σχολών, τη σύνταξη βοηθημάτων και εγχειριδίων των Σταυραετών και γενικά φροντίζει για όλα όσα αφορούν στην εκπαίδευση των Σταυραετών, ειδικά των ενήλικων μελών του Σώματος. Για να μπορεί κάποιος να θεωρηθεί μέλος της Εκπαιδευτικής Ομάδας, θα πρέπει να είναι κάτοχος του Χρυσού Αετού, να έχει παρακολουθήσει τις διάφορες Σχολές Βαθμοφόρων και επίσης να έχει ασκήσει διοικητικά καθήκοντα ως Αρχηγός Τμήματος και Αρχηγός Μονάδας. Μέλη της Εκπαιδευτικής Ομάδας είναι ο Αρχηγός Σώμαρος, Βοηθός Αρχηγός Σώματος, Υπαρχηγός Σώματος, Βοηθός Υπαρχηγός Σώματος, οι τέσσερις Σύμβουλοι Κλάδων και ο Διευθύνων Ομάδας Ανάπτυξης με τους βοηθούς του (που θα επιλέξει έχοντας κριτήρια τις γνώσεις τους) καθώς και βαθμοφόροι με ειδικά καθήκοντα ή γνώσεις πιστοποιημένες, οι οποίοι επιλέγονται από το Συμβούλιο Σώματος και το Διοικητικό Συμβούλιο. Τα στελέχη της ομάδας αυτής πρέπει να είναι καλοί γνώστες των θεμάτων του Σώματος καθώς και της ιδέας του εθελοντισμού. Η Εκπαιδευτική Ομάδα έχει αρκετές ελευθερίες και δύναμη ώστε να μπορεί να κινείται ευέλικτα και αποτελεσματικά. Με οργανωμένες μεθόδους επιχειρεί να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι του Σώματος, ενώ παράλληλα μελετά και διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο οι γνώσεις θα μεταφερθούν στα παιδιά και τους εφήβους μέσω των ενήλικων βαθμοφόρων. Επίσης προτείνει βαθμοφόρους στο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού τους παρατηρεί και αξιολογεί για δύο χρόνια και τους αναθέτει καθήκοντα με βάση τον τομέα τους. Η Εκπαιδευτική Ομάδα ελέγχεται μόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Σώματος.
Ιεραρχία εντός του Σώματος
Η ιεραρχία των εν ενεργεία μελών των Σταυραετών είναι η ακόλουθη:
Πότε έχουμε εκλογές για τις προαναφερθείσες θέσεις:
Οι βαθμοφόροι που κατέχουν τις θέσεις που προαναφέρθηκαν πρέπει να τηρούν τα καθήκοντά τους και να είναι ενεργοί. Η θητεία ενός βαθμοφόρου που αναλαμβάνει μία από τις πιο πάνω θέσεις είναι τριετής. Σε περίπτωση αποχώρησης κάποιου βαθμοφόρου, το Συμβούλιο Σώματος είναι υπεύθυνο για την αντικατάστασή του. Μετά τα τρία χρόνια, σε περίπτωση διεκδίκησης της θέσης από δύο ή περισσότερους βαθμοφόρους, διεξάγονται εκλογές για την εν λόγω θέση. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Αρχηγοί Τμήματος και όλα τα μέλη του Συμβουλίου, δηλαδή ο Αρχηγός Σώματος, ο Βοηθός Αρχηγός Σώματος, ο Υπαρχηγός Σώματος, ο Βοηθός Υπαρχηγός Σώματος, ο Διοικητικός Σύμβουλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου, ο Διευθύνων Ομάδας Ανάπτυξης, ο Οργανωτικός Δράσεων και Εκδηλώσεων, ο Γραμματέας και οι τρεις Σύμβουλοι Κλάδων. Υποψηφιότητα δικαιούνται να υποβάλουν άτομα που έχουν καταβάλει τις ετήσιες συνδρομές προς το Σώμα και έχουν ολοκληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους. Την ίδια θέση (μετά από λήξη μιας θητείας) ή και οποιαδήποτε άλλη θέση δικαιούται να διεκδικήσει μέχρι και τρεις συνεχόμενες φορές ένας βαθμοφόρος, εκτός εάν δεν ενδιαφέρεται κάποιος άλλος. Η εκλογή είναι πάντα φανερή.
Εκλογή Αρχηγού Σώματος
Για να διεκδικήσει κάποιος τη θέση του Αρχηγού Σώματος, πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
Να διακρίνεται για το πλούσιο έργο προσφοράς του στο Σώμα και να έχει αποδείξει με αυτό τις ικανότητές του να διοικεί να διαχειρίζεται θέματα που αφορούν στους Σταυραετούς. Να κατέχει Χάλκινο, Ασημένιο και Χρυσό Αετό, να έχει υπηρετήσει με επιτυχία ως Αρχηγός Τμήματος για τουλάχιστον 6 χρόνια, να έχει διατελέσει θητεία τουλάχιστον 3 ετών σε μία από τις ακόλουθες θέσεις: Σύμβουλος Αετών, Δικεφάλων και Ακριτών ή της Εκπαιδευτικής Ομάδας, να έχει ολοκληρώσει με επάρκεια τη στρατιωτική του θητεία, αν είναι άντρας, να έχει λευκό ποινικό μητρώο, να μην είναι ενταγμένος σε πολιτικά κόμματα, να έχει άριστες επικοινωνιακές σχέσεις και να μην δημιουργεί αντιπάθειες.
Για την όλη διαδικασία της εκλογής του Αρχηγού Σώματος φέρει ευθύνη το Διοικητικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει τη διαδικασία της εξαγγελίας εκλογών για τη θέση του νέου Αρχηγού, προετοιμάζει την εκλογική διαδικασία και τέλος αναλαμβάνει ως εφορευτική επιτροπή και εξαγγέλλει το αποτέλεσμα.
Έμμισθο Προσωπικό
Ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες, το Σώμα Σταυραετών μπορεί να προσλάβει προσωπικό με συγκεκριμένα καθήκοντα που θα του οριστούν. Το προσωπικό μπορεί να εργαστεί full-time ή part-time. Το προσωπικό αυτό μπορεί να αναλάβει τη διοργάνωση προγραμμάτων (ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προγραμμάτων Οργανισμού Νεολαίας κ.α. σε συνεννόηση πάντοτε με το Διοικητικό Συμβούλιο). Επίσης μπορεί να αναλάβει καθήκοντα γραφειακής εργασίας, πληρωμών και πωλήσεων, επιστολών, καθώς και την εκπροσώπηση των Σταυραετών σε σεμινάρια και παρουσιάσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, γι' αυτό το λόγο το προσωπικό πρέπει να φέρει και στολή με συγκεκριμένα διακριτικά. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει άριστα όλα όσα αφορούν στους Σταυραετούς όπως επίσης την ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Χαρακτηριστικά - Καθήκοντα εν ενεργεία μελών του Σώματος
Βαθμοφόρος: Για να γίνει κάποιος βαθμοφόρος στους Σταυραετούς, πρέπει να είναι άτομο το οποίο να διακατέχεται έντονα από το αίσθημα της ευθύνης και να διαθέτει ενδιαφέρον για το Σώμα και για τα μέλη του, καθώς επίσης να διαθέτει προοδευτικές απόψεις αναφορικά με την εξέλιξη και την πορεία των Σταυραετών. Για να αναλάβει ένα άτομο καθήκοντα βαθμοφόρου, απαραίτητο είναι να υπερβαίνει την ηλικία των 18 ετών. Θα πρέπει επίσης να έχει περάσει από τη Σχολή Βαθμοφόρων (που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια), και να έχει παρακολουθήσει όλες τις διαλέξεις που διοργανώνει η Εκπαιδευτική Ομάδα.
Κριτήρια επιλογής βαθμοφόρου
- Χαρακτήρας
- Μόρφωση - Πνευματική Καλλιέργεια
- Ηλικία
...και επιπλέον να συνοδεύεται με τα πιο κάτω:
Προσόντα βαθμοφόρου των Σταυραετών
- Ο βαθμοφόρος που είναι ηγέτης, έχει σκοπούς, έχει ιδεολογία και 'πιστεύω.'
- Είναι υπεύθυνος άνθρωπος και αξιόπιστος.
- Προσηλώνεται στους σκοπούς της οργάνωσης και δεν δέχεται να ξεφεύγει ή να το βάζει κάτω εύκολα.
- Έχει φαντασία και πρωτοτυπία.
- Παίρνει πρωτοβουλίες, είναι απoφασιστικός και δεν φοβάται να ρισκάρει, χωρίς να χάνει βέβαια το μέτρο.
- Διαθέτει πλατιά γενική γνώση ενώ κυνηγά τη γνώση και την πρόοδο.
- Κάνει την αυτοκριτική του και προσπαθεί να βελτιώνεται καθημερινά.
- Του αρέσει η διαρκής ανανέωση και η αλλαγή.
- Έχει ισχυρή προσωπικότητα, έχει αυτοπεποίθηση, εμπνέει τους γύρω του που τον εμπιστεύονται.
- Έχει οργανωτικές ικανότητες.
- Έχει χιούμορ.
- Είναι κοινωνικός.
- Είναι αυστηρός, όταν χρειάζεται.
- Διαθέτει εξυπνάδα, γιατί χωρίς αυτήν, δεν μπορεί να ηγείται...
Θέματα αρχής
Οι Σταυραετοί είναι άτομα που τάσσονται
- υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος
- υπέρ της ειρήνης και της σωστής επικοινωνίας μεταξύ των λαών
- ενάντια στον πόλεμο και σε οποιαδήποτε μορφή βίας
- ενάντια στον ρατσισμό
- ενάντια σε ακραίες συμπεριφορές εθνικιστικού χαρακτήρα
- υπέρ της σωστής πληροφόρησης σε ιστορικά ή άλλα θέματα
- στον αγώνα υπέρ του ανθρώπου που υποφέρει είτε για λόγους υγείας είτε λόγω φτώχειας ή αδικίας
- υπέρ του αγνού εθελοντισμού
Άτομα που συνειδητά ενεργούν σε αντίθεση με τα πιο πάνω, ΔΕΝ μπορούν να είναι αποδεκτά στις τάξεις του Σώματος των Σταυραετών.
Αρχηγός Σώματος
Προεδρεύει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Σώματος και έχει την ευθύνη της εκτέλεσης όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου καθώς και της εφαρμογής της πολιτικής του Συμβουλίου στη βάση των αρχών του Σώματος Σταυραετών. Συντονίζει τις ενέργειες του Συμβουλίου και του Σώματος γενικότερα. Φροντίζει για την ανάπτυξη του Σώματος και την κατάρτιση των μελών του Σώματος με τη βοήθεια του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Σώματος.
Ως επικεφαλής του Συμβουλίου Σώματος, ο Αρχηγός έχει επίσης την ευθύνη για εφαρμογή των παρακάτω άρθρων: Καλεί το Συμβούλιο Σώματος σε συνεδριάσεις, εγκρίνει τον ετήσιο προγραμματισμό που υπό την ευθύνη του μεταφέρεται στο Διοικητικό Συμβούλιο για τελική έγκριση, εγκρίνει τα επιτελεία των Τμημάτων, εποπτεύει την εκτέλεση των δράσεων, φροντίζει για την εκπαίδευση των μελών του Σώματος Σταυραετών. Το Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο Αρχηγός έχει τη νικώσα ψήφο. Ο Αρχηγός του Σώματος μπορεί να προσκαλεί στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου άτομα των οποίων η παρουσία πιθανόν να είναι χρήσιμη, ανάλογα με το θέμα που θα συζητηθεί. Τα άτομα αυτά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.
Πιο αναλυτικά,
Συγκαλεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου μία φορά κάθε δύο μήνες ή και έκτακτα, αν είναι αναγκαίο.
Προεδρεύει τον συνεδριάσεων όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, έχει τη νικώσα ψήφο. Συντονίζει την εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου και φροντίζει για την ολοκλήρωση των διάφορων ενεργειών. Ορίζει υπευθυνότητες για την εκτέλεση των αποφάσεων, αν αυτό δεν καθορίζεται ήδη στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου.
Ζητά από τους Αρχηγούς όλων των Τμημάτων να υποβάλουν έγκαιρα στο Συμβούλιο τον ετήσιο προγραμματισμό τους με ομοιόμορφο τρόπο. Φροντίζει για τον τελικό καταρτισμό των επιτελείων όλων των Τμημάτων, αφού ακούσει τις προτάσεις των Αρχηγών. Προτείνει μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους για το Σώμα Σταυραετών. Φροντίζει για την προσέλκυση νέων μελών. Προτείνει ο ίδιος τις δράσεις -σε επίπεδο Σώματος- που θα συμπεριληφθούν στο ετήσιο πρόγραμμα. Ανακοινώνει δράσεις σε επίπεδο Σώματος με γραπτή ανακοίνωση προς όλα τα μέλη. Συντονίζει τις δράσεις σε επίπεδο Σώματος. Έχει την ευθύνη μαζί με τον Έφορο δράσεων και κατασκηνώσεων για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των Αρχηγών (αλλά και των Ομαδαρχών) ή των μελλοντικών αρχηγών. Σκοπός η ποιοτική και γνωσιολογική άνοδος των εθελοντών του Σώματος. Έχει την ευθύνη των δημοσίων σχέσεων του Σώματος με φίλες οργανώσεις, χορηγούς, άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες. Για τον σκοπό αυτό αναθέτει καθήκοντα σε μέλη του Συμβουλίου, έτσι που το Σώμα να έχει τακτικούς εκπροσώπους κάθε φορά αλλά και άτομα επικοινωνίας με φίλες οργανώσεις. Φροντίζει για τη σωστή επικοινωνία του Σώματος μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Πραγματοποιεί επαφές σε διάφορα επίπεδα με σκοπό την προώθηση και εξάπλωση του Σώματος Σταυραετών.
Μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου:
- Ετοιμάζει αιτήσεις, τις υποβάλλει και συντονίζει την εφαρμογή ειδικών προτάσεων για προγράμματα που επιχορηγούνται από άλλους οργανισμούς, τηρώντας τα λογιστικά των προτάσεων.
- Προσπαθεί να εντοπίσει πηγές χρηματοδότησης.
- Πραγματοποιεί τις αναγκαίες συναντήσεις δημοσίων σχέσεων για τους σκοπούς αυτούς.
- Προσπαθεί για περισσότερες γνωριμίες σε διεθνές επίπεδο.
- Οργανώνει εκπαιδεύσεις ή σεμινάρια.
- Ερευνά και παρουσιάζει νέες ιδέες, σεμινάρια, άλλες οργανώσεις με στόχο να διευρύνει τον κύκλο γνώσεων και γνωριμιών του Σώματος.
- Διερευνά περιπτώσεις περαιτέρω εξάπλωσης του Σώματος Σταυραετών με τη δημιουργία νέων τμημάτων.
- Οργανώνει νέα ειδικά τμήματα για μέλη η μη μέλη.
- Εγκρίνει την αλληλογραφία του Σώματος.
- Ελέγχει τους τελικούς λογαριασμούς του Σώματος.
- Ελέγχει την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητων και κινητών) και φροντίζει για τον περαιτέρω εμπλουτισμό τους.
- Ζητά κατάσταση παρουσιών από όλα τα Τμήματα και διατηρεί στατιστικά της αριθμητικής δύναμης των μελών.
- Παρεμβαίνει, αν παρατηρηθεί πρόβλημα στην αριθμητική δύναμη.
- Επισκέπτεται τα Τμήματα και αξιολογεί την πρόοδό τους έχοντας προσωπική αντίληψη - και πραγματοποιεί συναντήσεις με μέλη για τον σκοπό αυτό.
- Κατά τις επισκέψεις του έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, ενώ παρεμβαίνει σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος.
- Μπορεί να συμβουλεύει, να νουθετεί ή να κάνει εισηγήσεις στους Αρχηγούς αλλά και σε όλα τα μέλη, αν το θεωρήσει απαραίτητο. Οι Αρχηγοί οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τις συστάσεις που τους γίνονται από τον Αρχηγό Σώματος.
- Εποπτεύει την επίσημη ιστοσελίδα του Σώματος.
- Εποπτεύει την έκδοση και κυκλοφορία της εφημερίδας του Σώματος.
- Εποπτεύει την έκδοση άλλου εκπαιδευτικού υλικού.
- Μπορεί να αναλάβει Αρχηγός Τμήματος, όταν και όπου χρειάζεται.
Βοηθός Αρχηγός Σώματος
Ο Βοηθός Αρχηγός Σώματος αντικαθιστά τον Αρχηγό Σώματος σε περίπτωση απουσίας του και έχει τα επιπλέον πιο κάτω καθήκοντα:
Έχει την ευθύνη της έκδοσης ανακοινώσεων και της τήρησης του αρχείου. Φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος, περιλαμβανομένων της οργάνωσης της αποθήκης, της μπάντας, των ομάδων πολιτικής άμυνας (και άλλων ομάδων) και της οργάνωσης εκδηλώσεων του Σώματος. Έχει την ευθύνη της τήρησης του αρχείου αλληλογραφίας του Σώματος και του αρχειακού/ιστορικού υλικού, όπως επίσης και των προγραμμάτων του Σώματος και των Τμημάτων. Είναι υπεύθυνος για τη χρήση και τη συντήρηση φωτοτυπικής μηχανής (εκπαίδευση χρηστών, αποθέματα αναλώσιμων υλικών και τακτική συντήρηση της φωτοτυπικής). Είναι υπό την ευθύνη του η βιβλιοθήκη του Σώματος και έχει κατάλογο βιβλίων για τον δανεισμό και την έγκαιρη επιστροφή των οποίων είναι υπεύθυνος. Έχει την ευθύνη της αποθήκης μαζί με τον Έφορο Υλικών του Διοικητικού Συμβουλίου και κάνει τακτικό έλεγχο των υλικών και καταγραφή τους. Έχει την ευθύνη για όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα - φύλαξη και συντήρησή τους). Φέρει την ευθύνη για τη λειτουργία της μπάντας, για την εκπαίδευση και προετοιμασία μελών. Είναι υπεύθυνος για τις απαραίτητες αγορές αναλωσίμων και υλικών που χρειάζεται το Σώμα για εκπαιδευτικούς ή άλλους σκοπούς. Εκδίδει πιστοποιητικά διακρίσεων, αφού λάβει την ανακοίνωση του Συμβούλιου. Είναι συνυπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου και συμμετέχει στην εφαρμογή τους. Αναλαμβάνει ειδικές αποστολές και ευθύνες, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων και των καλών σχέσεων του Σώματος Σταυραετών. Δεσμεύεται για τη συνεχή προσωπική βελτίωσή του μέσω εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων στα οποία πρέπει να συμμετέχει. Πραγματοποιεί προσωπικές συναντήσεις με τον Αρχηγό του Σώματος με στόχο την προσωπική βελτίωσή του αλλά και τη βελτίωση στα καθήκοντά του.
Υπαρχηγός Σώματος
Συγκεντρώνει στο τέλος κάθε μήνα τα χρήματα των εγγραφών και τις καταστάσεις ασφαλιζομένων στα Τμήματα και τα παραδίδει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ορίζει υπευθυνότητες και επιβλέπει την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος. Ελέγχει και συντονίζει για την τακτική καθαριότητα των οικημάτων των Τμημάτων και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Επιβλέπει τις κτιριακές ανάγκες των κατασκηνώσεων και όπου παρατηρήσει πρόβλημα, το μεταφέρει στο Συμβούλιο Σώματος.
Βοηθός Υπαρχηγός Σώματος
Ο Βοηθός Υπαρχηγός Σώματος αντικαθιστά τον Υπαρχηγό Σώματος σε περίπτωση απουσίας του και έχει τα επιπλέον πιο κάτω καθήκοντα: Διαχειρίζεται το μικρό κατάστημα του Σώματος ορίζοντας βοηθούς. Ελέγχει τα οικονομικά του καταστήματος και κάνει έγκαιρα τις παραγγελίες. Φροντίζει για τον εμπλουτισμό του καταστήματος και την κερδοφορία του. Φέρει την ευθύνη και προτείνει νέα σήματα ή εισηγείται οτιδήποτε άλλο αφορά στη στολή του Σώματος. Φέρει την ευθύνη για την επίσημη σημαία του Σώματος όπως επίσης και για τις άλλες σημαίες που φέρει επίσημα το Σώμα. Είναι υπεύθυνος τελετάρχης και συντονίζει τις παρελάσεις.
Διοικητικός Σύμβουλος
Ο Διοικητικός Σύμβουλος, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Σώματος, παρακολουθεί τις ανάγκες των Τμημάτων από πλευράς στελέχωσης και μεριμνά για την εξεύρεση βαθμοφόρων. Σε περίπτωση που ένα άτομο πέραν των 18 ετών ζητήσει να ενταχθεί στο Σώμα Σταυραετών, αφού τύχει έγκρισης από το Συμβούλιο Σώματος, ο Διοικητικός Σύμβουλος είναι υπεύθυνος να ορίσει το Τμήμα ή τη θέση την οποία το άτομο αυτό μπορεί να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά. Γενικότερα μεριμνά για τη στελέχωση του Σώματος, προτείνοντας, εγκρίνοντας ή βρίσκοντας νέους βαθμοφόρους. Ο Διοικητικός Σύμβουλος, παρακολουθώντας τη στελέχωση και την αποδοτικότητα των ατόμων σε συγκεκριμένες θέσεις, μπορεί να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Σώματος την ανάθεση διαφορετικών (σε σχέση με τα μέχρι στιγμής), επιπλέον ή λιγότερων καθηκόντων σε βαθμοφόρους.
Γραμματέας Συμβουλίου Σώματος
Ο Γραμματέας Συμβουλίου Σώματος εκτελεί καθήκοντα γραμματέα στο Συμβούλιο Σώματος τηρώντας τα πρακτικά. Ετοιμάζει ετήσιο προϋπολογισμό των αναγκών του Σώματος, τον οποίο παρουσιάζει στο Συμβούλιο Σώματος και τον μεταφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση. Ελέγχει οικονομικούς ισολογισμούς δράσεων. Έχει την ευθύνη για τον κατάλογο μελών με διευθύνσεις/τηλέφωνα και φροντίζει για την αναθεώρησή τους.
Οργανωτικός Δράσεων και Εκδηλώσεων
Εισηγείται τις δράσεις ή τις εκδηλώσεις στις οποίες πρέπει να λαμβάνει μέρος το Σώμα Σταυραετών και μεταφέρει προτάσεις για δράσεις και εκδηλώσεις στο Συμβούλιο Σώματος ή στο Διοικητικό Συμβούλιο προς συζήτηση και έγκριση. Είναι υπεύθυνος για τη διαφήμιση και την έγκαιρη ενημέρωση για μια δράση ή εκδήλωση, έρχεται σε επαφή με εκπροσώπους άλλων οργανώσεων αλλά και άλλους φορείς για την από κοινού διοργάνωση ή την παροχή βοήθειας για την υλοποίηση δράσεων. Είναι το άτομο που αποτελεί το σύνδεσμο του Σώματος με τους επίσημους φορείς όπως Εκκλησία, Δήμους, Κοινότητες, οργανώσεις κ.α και αξιολογεί σε ποια από τις δράσεις όπου καλείται το Σώμα να συμμετάσχει είναι καλή για το Σώμα, προάγει τον εθελοντισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, άρα τους σκοπούς που υπηρετεί και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η οργάνωσή μας.
Διατηρεί το ημερολόγιο δράσεων και εκδηλώσεων του Σώματος Σταυραετών στο οποίο και καταγράφει τις δράσεις τις οποίες διοργανώνει ή στις οποίες πρόκειται να συμμετάσχει το Σώμα ή και τα επιμέρους Τμήματα. Οφείλει να ενημερώνει έγκαιρα για εκδηλώσεις και δράσεις διανέμοντας μηνιαία προγράμματα δράσεων και εκδηλώσεων στους Αρχηγούς Τμημάτων, στο Συμβούλιο Σώματος και το Διοικητικό Συμβούλιο. Με τη συνεργασία του Εκπροσώπου Τύπου, φροντίζει για την προβολή που πρέπει να λάβει η κάθε εκδήλωση και δράση και συντονίζει τις ανάλογες ενέργειες.
Εκπρόσωπος Τύπου
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος παρουσιάζεται στο κοινό και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκπροσωπώντας το Σώμα. Καθήκον του είναι να ενημερώνει για τις θέσεις του Σώματος σε διάφορα θέματα, να δημοσιεύει αποφάσεις και ανακοινώσεις στον τύπο, να πληροφορεί για σημαντικά γεγονότα, να απαντά σε τυχόν ερωτήσεις του κοινού που τον παρακολουθεί. Η εργασία αυτή εκτελείται σε γραφεία και σε αίθουσες συνεδριάσεων, ακόμα και στις κατασκηνώσεις ή στους χώρους των Σταυραετών, μέσω συνεντεύξεων τύπου ή μπροστά σε κάμερα. Για την επιτυχή επιτέλεση του έργου του Εκπροσώπου Τύπου είναι απαραίτητη η πανεπιστημιακή μόρφωση, ο σωστός χειρισμός του προφορικού και γραπτού λόγου, η διάθεση για συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων, η ευχάριστη παρουσία, η προσωπικότητα και το πνεύμα συνεργασίας.
Σύμβουλος Κλάδου
Οι Σύμβουλοι Κλάδων είναι τέσσερις (Αετών, Χάλκινων Αετών, Δικεφάλων και Ακριτών) και μπορούν να έχουν βοηθούς για καλύτερη οργάνωση και λειτουργικότητα. Σκοπός του κάθε Συμβούλου Κλάδου είναι να συντονίζει, να καθοδηγεί, να παρατηρεί τις αντίστοιχες Μονάδες του ίδιου Κλάδου, να συμβουλεύει βάσει εμπειριών και να βρίσκει λύσεις σε θέματα εκπαιδεύσεων. Οι επισκέψεις του στα επιμέρους Τμήματα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να επιβλέπει την πρόοδο, τις αδυναμίες και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντίστοιχες Μονάδες. Εισηγείται εκπαιδευτικά βοηθήματα, δίνει ιδέες και στηρίζει τους βαθμοφόρους όλων των Μονάδων του Κλάδου του. Ο Σύμβουλος Κλάδου ανήκει στην Εκπαιδευτική Ομάδα και ελέγχεται από τον Συμβούλιο Σώματος και την Εκπαιδευτική Ομάδα του Σώματος.
Ομάδα Ανάπτυξης - Εκπαιδευτική Ομάδα
Σκοπός της Ομάδας αυτής είναι:
να ενισχύει συνεχώς το Σώμα Σταυραετών με δραστηριότητες, εκδηλώσεις και ενέργειες που θα ανεβάζουν την ποιότητα των μελών και της οργάνωσής μας. Να ανοίγει δρόμους και νέους ορίζοντες για τα μέλη του Σώματος Σταυραετών. Να βρίσκει τρόπους εξεύρεσης πόρων με στόχο την οικονομική αυτάρκεια του Σώματος. Να βρίσκεται στο πλευρό του Συμβουλίου Σώματος και του Διοικητικού Συμβουλίου ως συμβουλευτική υπηρεσία. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τον Συντονιστή της ομάδας και τους βοηθούς του.
Η Ομάδα Ανάπτυξης...
Δεν αποφασίζει την πολιτική ή τους στόχους του Σώματος. Παίρνει τις κατευθυντήριες γραμμές από το Διοικητικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Σώματος. Προχωρά βάσει της πολιτικής και των στόχων του Σώματος (όπως καθορίζονται από την πολιτική του ή το καταστατικό του Σώματος). Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Σώματος έχουν υποχρέωση να ελέγχουν την ομάδα αυτή, παρόλο που έχει το ελεύθερο να δράσει, στο πλαίσιο βέβαια των οδηγιών του ενός ή του άλλου Συμβουλίου.
Καθήκοντα Ομάδας...
Μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου, ετοιμάζει αιτήσεις, τις υποβάλλει και συντονίζει την εφαρμογή ειδικών προτάσεων για προγράμματα που επιχορηγούνται από άλλους οργανισμούς, τηρώντας τα λογιστικά των προτάσεων. Προσπαθεί να εντοπίσει πηγές χρηματοδότησης και πραγματοποιεί τις αναγκαίες συναντήσεις δημοσίων σχέσεων για τους σκοπούς αυτούς. Προσπαθεί για περισσότερες γνωριμίες σε διεθνές επίπεδο. Οργανώνει εκπαιδεύσεις ή σεμινάρια. Ερευνά και παρουσιάζει νέες ιδέες, σεμινάρια, άλλες οργανώσεις με στόχο να διευρύνει τον κύκλο γνώσεων και γνωριμιών του Σώματος Σταυραετών. Διερευνά περιπτώσεις περαιτέρω εξάπλωσης του Σώματος Σταυραετών με νέα τμήματα. Προετοιμάζει νέα ειδικά τμήματα για μέλη ή μη μέλη. Ενημερώνει τακτικά και λεπτομερώς το Συμβούλιο Σώματος για τις ενέργειές του και όποτε το ζητήσει ο Αρχηγός του Σώματος.
Πρόεδρος και Πολιτιστικό Κέντρο
Το Πολιτιστικό Κέντρο των Σταυραετών είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε με σκοπό να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Σώματος. Ελέγχεται από εκλελεγμένη επιτροπή. Μέλος του Πολιτιστικού Κέντρου μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ενήλικας, αρκεί να έχει καταβάλει την ετήσια συνδρομή που απαιτείται. Η θητεία της επιτροπής είναι διετής. Το Πολιτιστικό Κέντρο του Σώματος έχει δικό του έντυπο κανονισμών, το οποίο είναι αναρτημένο σε εμφανές σημείο στον χώρο λειτουργίας του. Ο χώρος μπορεί να αναπτύξει και να δημιουργήσει οποιαδήποτε πολιτιστική ή κοινωνική εκδήλωση. Περιέχει τα κεντρικά γραφεία του Σώματος, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα εκδηλώσεων, φωτογραφικό αρχείο, βιβλιοθήκη, κυλικείο που μπορεί να λειτουργήσει και ως εστιατόριο- καφετέρια. Διαθέτει επίσης τα πολυμέσα για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός σεμιναρίου ή μιας εκδήλωσης. Το Πολιτιστικό Κέντρο και η Επιτροπή έχουν την υποχρέωση να διατηρούν σε εμφανές σημείο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται. Τον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου μπορούν να χρησιμοποιούν τα Τμήματα για εκπαιδευτικά, ενημερωτικά, ψυχαγωγικά και οικονομικά οφέλη, φτάνει να τον αιτούνται με έντυπη αναφορά και ένα μήνα πριν από την ημερομηνία της διοργάνωσης. Κατά συνέπεια πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Σώματος και μόνο γι' αυτό το λόγο οφείλει η Διαχειριστική Επιτροπή του Κέντρου να επαγρυπνεί. Η διαμόρφωση του χώρου πρέπει να συνάδει με την ιδέα και την όλη φιλοσοφία των Σταυραετών. Στο χώρο πρέπει να κυματίζουν η Ελληνική, η Κυπριακή και η σημαία των Σταυραετών καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου και να αλλάζονται πριν να καταστραφούν. Η Διαχειριστική Επιτροπή του Πολιτιστικού Κέντρου οφείλει να βρίσκει οικονομικούς πόρους προς κάλυψη των οικονομικών αναγκών (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, σκύβαλα, παροχές διαδικτύου, καθαριότητες, υπάλληλοι) και γενικά των αναγκαίων ποσών για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του χώρου.
Μονάδα «Ε»
Μονάδα «Ε» ή Μονάδα Ενηλίκων. Το Τμήμα αυτό των Σταυραετών αποτελείται από ενήλικα άτομα τα οποία λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες των Σταυραετών που δεν είναι δεσμευτικές όπως στα άλλα Τμήματα. Το Τμήμα διοικείται από τον Αρχηγό του Τμήματος και δύο Υπαρχηγούς του. Η Μονάδα οφείλει να παρουσιάζει ετήσιο πρόγραμμα για τα μέλη της στο Συμβούλιο Σώματος, το οποίο και είναι υπεύθυνο να το εγκρίνει. Στις δράσεις της Μονάδας «Ε» μπορούν να συμμετάσχουν και ενεργά μέλη των Σταυραετών, γι' αυτό πρέπει το πρόγραμμα της Μονάδας να μην συγκρούεται με το ετήσιο πρόγραμμα του Σώματος και των Τμημάτων. Επίσης η Μονάδα «Ε» μπορεί να λαμβάνει μέρος σε όλες τις δραστηριότητες του Σώματος και αφού γίνει η ανάλογη συνεννόηση. Η Μονάδα «Ε» διαθέτει μικρό ταμείο (μέγιστο ποσό 500€) και μεμονωμένο εξοπλισμό. Δεν χρειάζεται να έχει τον δικό της χώρο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιεί χώρους Τμημάτων ή κατασκηνωτικούς χώρους των Σταυραετών.
Αρχηγός Τμήματος
Στο Συμβούλιο Σώματος συμμετέχουν και όλοι οι Αρχηγοί Τμημάτων. Ο Αρχηγός Τμήματος επιλέγει τους βοηθούς του και καταρτίζει το ετήσιο πρόγραμμα δράσεων. Παρουσιάζει το επιτελείο και τον ετήσιο προγραμματισμό στο Συμβούλιο Σώματος και εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων για τις οποίες είναι υπεύθυνος.
Πιο αναλυτικά: ο Αρχηγός Τμήματος αντιπροσωπεύει το Τμήμα του στο Συμβούλιο του Σώματος και επιλέγει το επιτελείο του. Διαθέτει μικρό γραφείο και είναι υπό την ευθύνη του τα λάβαρα και οι σημαίες του καθώς και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Τμήματός του. Φροντίζει για την προσέλκυση νέων μελών και ετοιμάζει το ετήσιο πρόγραμμα του Τμήματός του, το οποίο υποβάλλει στο Συμβούλιο Σώματος για τελική έγκριση. Οργανώνει τις 4 Μονάδες του και τις συντονίζει. Συγκαλεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Τμήματος μία φορά τον μήνα ή και έκτακτα, αν είναι αναγκαίο. Οι Βαθμοφόροι του και οι Ομαδάρχες του σχηματίζουν το Συμβούλιο Τμήματος. Στη διάρκεια του συμβουλίου, καταρτίζεται το μηνιαίο πρόγραμμα βάσει του ετήσιου προγράμματος. Αναθέτει υπευθυνότητες σε βοηθούς αρχηγούς ή ομαδάρχες. Ετοιμάζει, οργανώνει και συντονίζει τα προγράμματα συναντήσεων σύμφωνα με τον μηνιαίο προγραμματισμό. Παραδίδει όλα τα προγράμματά του στον Υπαρχηγό Τμήματος για αρχειοθέτηση. Καταγράφει τις παρουσίες των μελών του, τις οποίες παραδίδει στον Υπαρχηγό του Σώματος κάθε τέλος του μήνα. Κάνει τις απαραίτητες ενέργειες σε περιπτώσεις προβλημάτων και ενημερώνει τον Αρχηγό του Σώματος για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Διατηρεί προσωπική επαφή με το κάθε μέλος του Τμήματός του, ενώ έχει κατάλογο διευθύνσεων και τηλεφώνων των μελών και των γονέων τους. Προτείνει μέλη του Τμήματός του για απονομές διακρίσεων. Ανταμείβει τα μέλη του για τις επιτυχίες/προσπάθειές τους. Έχει την ευθύνη για τη διατήρηση καλών σχέσεων με τους γονείς των μελών του Τμήματός του και λειτουργεί εθελοντικό ταμείο ανάμεσα στα μέλη του Τμήματός του, το οποίο παραδίδει στον Υπαρχηγό Τμήματος. Ανακοινώνει δράσεις σε επίπεδο Τμήματος με γραπτή ανακοίνωση προς όλα τα μέλη. Συντονίζει όλες τις δράσεις σε επίπεδο Τμήματος και έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των μελών. Είναι συνυπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου και συμμετέχει στην εφαρμογή τους. Αναλαμβάνει ειδικές αποστολές και ευθύνες, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων και των καλών σχέσεων του Σώματος των Σταυραετών. Δεσμεύεται για τη συνεχή προσωπική βελτίωσή του μέσω εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων στα οποία πρέπει να συμμετέχει. Πραγματοποιεί προσωπικές συναντήσεις με τον Αρχηγό του Σώματος με στόχο την προσωπική βελτίωσή του αλλά και τη βελτίωση του Τμήματός του. Φέρει τη σφραγίδα του Τμήματός του και τη χρησιμοποιεί όπου χρειάζεται. Συντονίζει την Επιτροπή Γονέων του Τμήματός του η οποία οργανώνεται υπό την επίβλεψή του.
Επιτροπή Γονέων Τμήματος
Η Επιτροπή Γονέων εκλέγεται υπό την εποπτεία του Αρχηγού Τμήματος και η θητεία της είναι διετής. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από: Πρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία, Υπεύθυνο Περιουσιακών, Οργανωτικό Κοινωνικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και τρεις Συμβούλους. Τα καθήκοντα των πιο πάνω είναι προέκταση των καθηκόντων των υπεύθυνων εκλελεγμένων γονέων του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος και ο ρόλος τους είναι βοηθητικός. Επίσης βοηθούν τον Αρχηγό Τμήματος και όπου χρειάζεται, συμβάλλουν στο Τμήμα για την ομαλότερη λειτουργία του. Η επιτροπή αυτή έχει καθαρά συμβουλευτικό και βοηθητικό ρόλο και δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις μια και ελέγχεται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Μπορεί, όμως, να μεταφέρει γνώμες και απόψεις μέσω του Προέδρου της ή του Αρχηγού Τμήματος. Ο Πρόεδρος της επιτροπής μπορεί να διεκδικήσει μία από τις ακόλουθες θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο: Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας, Έφορος Υλικών και Σύμβουλος. Η επιτροπή έχει ταμείο όπου υπογράφει ο Αρχηγός Τμήματος και ο Ταμίας. Το ταμείο μπορεί να είναι απεριόριστο.
Υπαρχηγός Τμήματος
Ο Υπαρχηγός Τμήματος αντικαθιστά τον Αρχηγό Τμήματος σε περίπτωση απουσίας του και έχει τα επιπλέον πιο κάτω καθήκοντα: Εκτελεί καθήκοντα γραμματέα στο Συμβούλιο Τμήματος τηρώντας πρακτικά. Ετοιμάζει ετήσιο προϋπολογισμό των αναγκών του Τμήματος, τον οποίο και παρουσιάζει στο Συμβούλιο του Τμήματος και τον μεταφέρει στο Συμβούλιο του Σώματος για έγκριση. Ελέγχει οικονομικούς ισολογισμούς δράσεων. Έχει την ευθύνη για τον κατάλογο μελών με διευθύνσεις/τηλέφωνα και φροντίζει για την αναθεώρησή του. Συγκεντρώνει στο τέλος κάθε μήνα τα χρήματα των εγγραφών και τις καταστάσεις ασφαλιζομένων στα Τμήματα και τα παραδίδει στον Υπαρχηγό Σώματος. Ορίζει υπευθυνότητες σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Τμήματος και επιβλέπει την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. Φέρει την ευθύνη για την τακτική καθαριότητα του οικήματος και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.
Αρχηγός Μονάδας
Στο Συμβούλιο Τμήματος συμμετέχουν όλοι οι Αρχηγοί των Μονάδων και όλοι οι άλλοι βαθμοφόροι του Τμήματος. Ο Αρχηγός Μονάδας καταρτίζει το ετήσιο πρόγραμμα για τη Μονάδα του. Επιλέγει τους βοηθούς του και φροντίζει για την εκτέλεση του προγράμματος. Παρουσιάζει τον ετήσιο προγραμματισμό και το επιτελείο του στο Συμβούλιο Τμήματος. Εποπτεύει τη λειτουργία της Μονάδας του.
Αναλυτικότερα: Επιλέγει το επιτελείο του και φροντίζει για την προσέλκυση νέων μελών. Ετοιμάζει το ετήσιο πρόγραμμα της Μονάδας του και το υποβάλλει στο Συμβούλιο Τμήματος για έγκριση. Καταρτίζει το μηνιαίο πρόγραμμα βάσει του ετήσιου προγράμματος. Αναθέτει υπευθυνότητες σε βοηθούς βαθμοφόρους ή μέλη του Τμήματος. Ετοιμάζει, οργανώνει, συντονίζει τα προγράμματα συναντήσεων σύμφωνα με τον μηνιαίο προγραμματισμό. Παραδίδει όλα τα προγράμματά του στον Αρχηγό Τμήματος για αρχειοθέτηση. Καταγράφει τις παρουσίες των μελών του, τις οποίες παραδίδει στον Αρχηγό του Τμήματος κάθε τέλος του μήνα. Κάνει τις απαραίτητες ενέργειες σε περιπτώσεις προβλημάτων και ενημερώνει τον Αρχηγό του Τμήματος για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Διατηρεί προσωπική επαφή με το κάθε μέλος της Μονάδας του, ενώ έχει κατάλογο διευθύνσεων και τηλεφώνων των μελών. Ανταμείβει τα μέλη της Μονάδας του για τις επιτυχίες/προσπάθειές τους. Ανακοινώνει δράσεις σε επίπεδο Μονάδας με γραπτή ανακοίνωση προς όλα τα μέλη. Συντονίζει όλες τις δράσεις σε επίπεδο Μονάδας. Έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των μελών. Είναι συνυπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Τμήματος και συμμετέχει στην εφαρμογή τους. Αναλαμβάνει ειδικές αποστολές και ευθύνες, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων και των καλών σχέσεων του Σώματος Σταυραετών. Δεσμεύεται για τη συνεχή προσωπική βελτίωσή του μέσω εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων στα οποία πρέπει να συμμετέχει. Πραγματοποιεί προσωπικές συναντήσεις με τον Αρχηγό του Τμήματός του με στόχο την προσωπική βελτίωσή του αλλά και τη βελτίωση της Μονάδας του.
Υπαρχηγός Μονάδας
Ο Υπαρχηγός Μονάδας αντικαθιστά τον Αρχηγό Μονάδας σε περίπτωση απουσίας του και έχει τα επιπλέον πιο κάτω καθήκοντα: Εκτελεί καθήκοντα γραμματέα στο Συμβούλιο Μονάδας τηρώντας πρακτικά. Ετοιμάζει ετήσιο προϋπολογισμό των αναγκών της Μονάδας για την οποία είναι υπεύθυνος, τον παρουσιάζει στο συμβούλιο* και τον μεταφέρει στο Συμβούλιο του Τμήματος για έγκριση. Ελέγχει οικονομικούς ισολογισμούς δράσεων. Έχει την ευθύνη για τον κατάλογο μελών με διευθύνσεις/τηλέφωνα και φροντίζει για την ενημέρωση - αναθεώρησή του. Συγκεντρώνει στο τέλος κάθε μήνα τα χρήματα των εγγραφών και τις καταστάσεις ασφαλιζομένων στα Τμήματα και τα παραδίδει στον Υπαρχηγό Τμήματος. Ορίζει υπευθυνότητες σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Μονάδας και επιβλέπει την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας του. Φέρει την ευθύνη για την τακτική καθαριότητα του χώρου όπου στεγάζεται η Μονάδα του και είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Επιπλέον έχει την ευθύνη για τον εξοπλισμό και το γραφειακό υλικό της Μονάδας.
Δόκιμος Βαθμοφόρος
Ο Βαθμοφορος είναι ο Βοηθός Μονάδας που έχει συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του κι επιθυμεί να ανέβει τα σκαλιά της Ιεραρχίας. Έχει τα ίδια καθήκοντα και αρμοδιότητες με τον Βαθμοφόρο, με την εξαίρεση ότι βρίσκεται για δύο χρόνια επι δοκιμασία. Μετά από τα δύο χρόνια δοκιμασίας ή στο ενδιάμεσο, περνά από τη Σχολή Βαθμοφόρων και τέλος το Συμβούλιο Σώματος σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ομάδα αποφασίζει κατά πόσο θα γίνει Βαθμοφόρος (ο Δόκιμος Βαθμοφόρος, για να διακρίνεται από τους βαθμοφόρους, φέρει στον αριστερό ώμο σχοινάκι χρώματος κίτρινου, το οποίο περνά από την αριστερή επωμίδα και καταλήγει στην αντίστοιχη τσέπη).
Διάφοροι Βαθμοφόροι
Ο Βαθμοφορος υπάγεται στη Μονάδα και εκτελεί καθήκοντα εκπαιδευτή και επιτηρητή. Συμμετέχει στο πρόγραμμα κατόπιν εντολής του Αρχηγού ή του Υπαρχηγού Τμήματος. Ο Βαθμοφόρος δεν έχει καμία διοικητική δικαιοδοσία.
Βοηθός Μονάδας
Οι Βοηθοί Μονάδας προέρχονται από τη Μονάδα Ακριτών. Βοηθούν τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό Μονάδας για την πραγματοποιήση των Εκπαιδεύσεων. Οι Βοηθοί Μονάδας μπορούν να συμμετάσχουν και σε δράσεις της Μονάδας Ακριτών ή γεννικότερα του Κλάδου Ακριτών.
Ομαδάρχης
Ο Ομαδάρχης φροντίζει για τα θέματα που αφορούν στην Ομάδα και τα άτομα της Ομάδας του. Φροντίζει να ειδοποιεί έγκαιρα τα άτομα για τις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις και τις δράσεις της Μονάδας ή του Τμήματος. Ταυτόχρονα, ενημερώνει τον Αρχηγό της Μονάδας ή άλλο Υπεύθυνο Βαθμοφόρο για την αναμενόμενη προσέλευση ατόμων. Ο Ομαδάρχης μεταφέρει τις εντολές των βαθμοφόρων στα άτομα της Ομάδας του. Μεταφέρει από την Ομάδα του θέματα, ιδέες ή προβλήματα στο Συμβούλιο Μονάδας.
Βοηθός Ομαδάρχη
Βοηθός και αντικαταστάτης του Ομαδάρχη. Βοηθά στην ομαλή λειτουργία της Ομάδας του και φροντίζει επίσης για τη συγκέντρωση των εισφορών στο ταμείο της Ομάδας.
Απλό Μέλος
Ο Απλός Σταυραετός οφείλει να υπακούει και να σέβεται τους ανώτερούς του. Μπορεί να του ανατεθούν, επίσης, καθήκοντα όπως: Υπεύθυνος Υλικών, Υπεύθυνος Αποθήκης, Υπεύθυνος Φαρμακείου κλπ.
Ο Απλός Σταυραετός (τις περισσότερες φορές τα νέα μέλη), υπακούει και εφαρμόζει πιστά τους Κανόνες των Σταυραετών. Πολύ σύντομα θα ανέβει και αυτός τα σκαλιά της ιεραρχίας.
Συμβούλιο Τμήματος
Το Συμβούλιο Τμήματος πραγματοποιείται προγραμματισμένα μια φορά το μήνα ή έκτακτα.
Η σύνθεση του:
Αποτελείται από τον Αρχηγό Τμήματος, τους Υπαρχηγούς του Τμήματος, τους Αρχηγούς των Μονάδων και τους Υπαρχηγούς τους όπως και τους βοηθούς βαθμοφόρους που υπάγονται στην κάθε Μονάδα.
Προεδρεύει ο Αρχηγός Τμήματος ή σε περίπτωση απουσίας του ο αρχαιότερος Υπαρχηγός Τμήματος ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει, ο αρχαιότερος βαθμοφόρος. Λαμβάνονται κάθε φορά πρακτικά τα οποία και φυλάσσονται στα αρχεία του Τμήματος.
Το Συμβούλιο Τμήματος ετοιμάζει το Ετήσιο Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Τμήματος και τα προγράμματα κοινών δράσεων, εκδηλώσεων και εσωτερικών τελετών, που αφορούν όλες τις Μονάδες και τον Απολογισμό Δράσεων του Τμήματος. Συζητούν και λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα που αφορούν δύο ή περισσότερες Μονάδες. Επίσης συνέρχεται για εκδίκαση πειθαρχικών παραπτωμάτων ή να επιλύσει θέματα που χρήζουν πιο συλλογικής απόφασης. Σημαντικό ρόλο έχει επίσης όταν αποφασίζει σε ποια Μονάδα θα ενταχθούν οι «νέοι» Βοηθοί Μονάδων (ακρίτες ή νεοεισερχόμενοι), αφού λάβει υπόψη και τα ενδιαφέροντα τους
Συμβούλιο Μονάδας
Η δραστηριότητες της Μονάδας οργανώνονται, προγραμματίζονται και κατευθύνονται απ ο το Συμβούλιο Μονάδας.
Η σύνθεση του:
Αποτελείται από τους Ομαδάρχες, τους Βοηθούς Ομαδάρχες, τον Αρχηγό της Μονάδας, τους Υπαρχηγούς της Μονάδας, τους Δόκιμους Βαθμοφόρους και τους Βοηθούς Μονάδας.
Με τι ασχολείται:
Με τον Προγραμματισμό
Επιλέγει τους ετήσιους στόχους της Μονάδας και κατ' επέκταση τους σκοπούς του Σώματος.
Καταρτίζει το μηνιαίο, τετραμηνιαίο και ετήσιο πρόγραμμα της Μονάδας και καθορίζει τους υπεύθυνους προς επίτευξη του κάθε θέματος στην συγκέντρωση και σε όλες τις δράσης της Μονάδας.
Συζητά για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων των ομάδων και της Μονάδας.
Αξιολογεί τις δράσεις και αν χρειαστεί αναθεωρεί και αναπροσαρμόζει τους στόχους.
Με τη Διοίκηση
Οργανώνει την γραμματεία της Μονάδας δηλαδή φροντίζει να υπάρχουν πρακτικά όπου να φαίνονται οι βαθμοφόροι και οι βοηθοί που αναλαμβάνουν τα διάφορα καθήκοντα ή υπευθυνότητες όπως επίσης να ενημερώνει τον πίνακα απαιτήσεων κλπ.
Διαχειρίζεται τα χρήματα της Μονάδας και φροντίζει να υπάρχει πάντοτε εξοπλισμός σε καλή κατάσταση.
Με την Εκπαίδευση
Παρακολουθεί και ενθαρρύνει και όπου χρειάζεται επεμβαίνει για την πρόοδο κάθε παιδιού όπως επίσης στην ενασχόληση των παιδιών στις διάφορες τους ασχολίες με σκοπό την αναγνώριση της προσωπικής τους δημιουργίας.
Με την διαπαιδαγώγηση των Ομαδαρχών και Βοηθών
Αυτό γίνεται για την αντιμετώπιση ατομικών περιπτώσεων των παιδιών one to one και κυρίως με το παράδειγμα των βαθμοφόρων προς αυτούς αλλά και μεταξύ τους.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία που έχει για το Συμβούλιο της Μονάδας η δημιουργία ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης, ενδιαφέροντος, ευαισθησίας και υποστήριξης. Μόνο σε ένα τέτοιο κλίμα μπορούν οι συζητήσεις να γίνουν με ένα ανοικτό και ειλικρινή τρόπο, ώστε η ανάπτυξη των νέων μέσα στην Μονάδα, να είναι σίγουρη.
Η λειτουργία του Συμβουλίου Μονάδας.
Η προεδρία του συμβουλίου ασκείται από τον Αρχηγό Μονάδας. Για να είναι το Συμβούλιο λειτουργικό πρέπει να είναι οργανωμένο σωστά, δίκαιο και αμερόληπτο και να έχει γίνει κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών του.
Πρόεδρος: αναλαμβάνει εκ περιτροπής από τα μέλη του Συμβουλίου ένας Ομαδάρχης ή ένας βαθμοφόρος.
Ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος:
- Για τη λειτουργία του συμβουλίου
- Για τη συγκέντρωση από τα μέλη των θεμάτων που θέλουν να συζητηθούν
- Για την προετοιμασία σε συνεργασία με τον Αρχηγό, της ημερήσιας διάταξης.
Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου της Μονάδας ο Πρόεδρος πρέπει:
- Να δίνει την ευκαιρία στους ομαδάρχες να πουν την γνώμη τους καθώς και στους βαθμοφόρους
- Να κατευθύνει τη συζήτηση με αντικειμενικότητα
Γραμματέας:
- Η θέση του απαιτεί να ασχολείται με τις γραφειακές εργασίες του Συμβουλίου (Πρόοδος παιδιών, πρακτικά συμβουλίου - προγραμματισμού και απολογισμός δράσεως κλπ).
- Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου με την βοήθεια του Αρχηγού
- Τηρεί τα πρακτικά του Συμβουλίου τα οποία υπογράφει και τα διαβάζει στο επόμενο συμβούλιο για επικύρωση
Ενημερώνει έγκαιρα, πριν το Συμβούλιο όλα τα μέλη για τον τόπο, τον χρόνο και τα θέματα που θα συζητηθούν.
Ημερήσια διάταξη: είναι το πρόγραμμα που ακολουθείται κατά τη διάρκεια της συνάντησης και περιλαμβάνει συνήθως παρακάτω κατά σειρά μέρη:
- Έναρξη - δυο λόγια από τον αρχηγό
- Ανάγνωση προηγούμενων πρακτικών και επικύρωση τους
- Θέματα που έχουν μείνει εκκρεμή σχετικά με τις προηγούμενες αποφάσεις
- Θέματα συμβουλίου (Προγραμματισμός, Πρόοδος μελών, οικονομικά, διοικητικά, εκπαιδευτικά, οργάνωση Μονάδας - Ομάδων κλπ)
- Άλλα θέματα
- Ημερομηνία επόμενης συνάντησης
- Λήξη Συμβουλίου
Το Συμβούλιο Μονάδας πρέπει να υιοθετεί τις συνηθισμένες διαδικασίες χωρίς πολλές τυπικότητες. Το σπίτι του αρχηγού, ενός από τους ομαδάρχες ή το οίκημα μας είναι κατάλληλα μέρη για τις συναντήσεις.
Για την συχνότητα των συναντήσεων θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το Συμβούλιο Μονάδας. Στο σημείο όμως αυτό αξίζει να κάνουμε ορισμένες διευκρινίσεις. Αν κάθε συνάντηση διαρκεί πολύ, όλοι θα βαρεθούν. Αν είναι πολύ σύντομη (και γίνεται υπερβολικά συχνά) οι συναντήσεις θα συγκρουστούν με άλλες ασχολίες των μελών του Συμβουλίου, είτε ομαδάρχες και Βοηθοί, είτε βαθμοφόροι.
Προφανώς η συχνότητα και η διάρκεια των συναντήσεων πρέπει να ρυθμιστεί έτσι που να ταιριάζει με τις περιστάσεις και τον όγκο της δουλειάς. Εκτός από τα τυπικά συμβούλια υπάρχουν πάντα ευκαιρίες να συζητηθούν, άτυπα, τα θέματα που προκύπτουν - έχοντας όμως στο μυαλό μας ότι το Συμβούλιο της Μονάδας αποτελεί το κύριο όργανο διοίκησης της Μονάδας. Μια πεντάλεπτη αξιολόγηση του προγράμματος (μετά από μια δράση της Μονάδας) είναι σκόπιμη και αναγκαία, ιδίως αν τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Στην κατασκήνωση τα συχνά και σύντομα συμβούλια βοηθούν σημαντικά.
Συνοψίζοντας τα πάρα πάνω οι συναντήσεις του Συμβουλίου Μονάδας διακρίνονται σε
Τακτικές:
α) μια φορά κάθε μήνα για προγραμματισμό και οργάνωση των δραστηριοτήτων της Μονάδας του επόμενου μήνα
β) μετά από κάθε δράση για αξιολόγηση της δράσης και προγραμματισμό και οργάνωση της επόμενης.
Έκτακτες:
α) για διαχείριση ειδικών θεμάτων που προκύπτουν από την λειτουργία της Μονάδας
β) για εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών του.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Μονάδας λαμβάνονται πλειοψηφικά. Μια ψήφο έχουν οι βαθμοφόροι και από μια η κάθε ομάδα.
Ο Αρχηγός Μονάδας στο Συμβούλιο για Μονάδες Δικεφάλων και Ακριτών
Η προεδρία του Συμβουλίου Μονάδας ασκείται πάντοτε από τον Αρχηγό της Μονάδας, στα πλαίσια της ευθύνης του για την τήρηση των αρχών των Σταυραετών, για την εφαρμογή του καταστατικού και των εσωτερικών κανονισμών του Σώματος, καθώς και για την ασφάλεια των μελών της Μονάδας του.
Ο/Η Αρχηγός της Μονάδας πρέπει να μοιράζεται την ηγεσία της Μονάδας με τα μέλη του Συμβουλίου του.
Ειδικότερα:
Παρέχει κάθε πληροφορία και εναλλακτική λύση για κάθε δραστηριότητα της Μονάδας.
Συμβουλεύει τα μέλη για την πρόοδο της Μονάδας με την εμπειρία, που διαθέτει.
Υποστηρίζει μαζί με τους άλλους βαθμοφόρους, τις δραστηριότητες της Μονάδας και των Ομάδων με τα ανάλογα υλικά μέσα ή τους απαραίτητους ειδικούς συνεργάτες. Δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε το Συμβούλιο της Μονάδας να λειτουργεί δυναμικά και αποτελεσματικά για την πρόοδο της Μονάδας. Το είδος της ηγεσίας που θα χρησιμοποιεί ο Αρχηγός εξαρτάται από την πείρα και την κατάρτιση των Ομαδαρχών και των άλλων βαθμοφόρων του. Όσο η πείρα και οι δυνατότητες των μελών του Συμβουλίου αυξάνονται τόσο ο Αρχηγός θα πρέπει να ενθαρρύνει τα μέλη να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων και την διοίκηση της Μονάδας.
Βέβαια, όταν πρόκειται για θέματα ασφαλείας των μελών της Μονάδας, ο Αρχηγός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Σ' αυτές τις περιπτώσεις τις αποφάσεις τις παίρνει αυτός. Πάντως βασική επιδίωξη του Αρχηγού πρέπει να είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και λειτουργίας του Συμβουλίου Μονάδας.
Ο Αρχηγός σε συνεργασία με τους συνεργάτες του, θα πρέπει:
- Να προσδιορίζουν τις ανάγκες της Μονάδας
- Να αποφασίζουν τι πρέπει να γίνει
- Να επιλέγουν και να εφαρμόζουν κατάλληλες μεθόδους
- Να αξιολογούν την πορεία και την πρόοδο της Μονάδας.
Συμβούλιο Μονάδας για ετήσιο προγραμματισμό.
Όλες οι Ομάδες και όλοι οι Βαθμοφόροι της Μονάδας συμβάλλουν στην κατάρτιση του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων, που καταρτίζουν και καταθέτουν στο Συμβούλιο της Μονάδας. Το Συμβούλιο Μονάδας για τον ετήσιο προγραμματισμό, συνέρχεται το αργότερα δύο εβδομάδες μετά την ανάδειξη των Ομαδαρχών και των Βοηθών τους. Περίπου αρχές με μέσα Οκτωβρίου το αργότερο.
Το Συμβούλιο αυτό πρέπει να επιλέξει τους ετήσιους στόχους της Μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη του:
Τα ενδιαφέροντα των παιδιών όπως αυτά διατυπώνονται στον πίνακα προτεινομένων δράσεων που κάθε Ομαδάρχης καταθέτει στο Συμβούλιο.
Τις επικρατούσες συνθήκες και τις δυνατότητες της Μονάδας. Αυτές διαμορφώνονται από το επίπεδο των παιδιών, τις οικονομικές και υλικές δυνατότητες καθώς και τον κοινωνικό περίγυρο.
Τους σκοπούς και τις αρχές των Σταυραετών καθώς και το βαθμό κατανόησης και εφαρμογής τους από τα παιδιά.
Αντιπροσωπεύοντας την Ομάδα στο Συμβούλιο της Μονάδας
Οι ομαδάρχες έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Εκπροσωπούν τις απόψεις όλων των μελών της Ομάδας τους και δεν εκφράζουν στο Συμβούλιο της Μονάδας απλά τις δικές τους απόψεις. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων των Ομαδαρχών πρέπει να τους το υπερτονιστεί αυτό.
Πριν το Συμβούλιο Μονάδας πρέπει να:
Συζητούν κάθε θέμα στο Συμβούλιο Ομάδας.
Ακούν προσεκτικά κάθε άποψη ακόμη και αν είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες.
Συγκεντρώνουν όλες τις απόψεις και βγάζουν ένα γενικό συμπέρασμα με την βοήθεια του Συμβουλίου Ομάδας.
Σημειώνουν τις συνήθεις απόψεις αλλά και τις άλλες και τις μεταφέρουν στο Συμβούλιο της Μονάδας.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Μονάδας πρέπει να:
Παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο τις απόψεις της Ομάδας τους.
Ακούνε με προσοχή τις απόψεις των άλλων Ομάδων και των βαθμοφόρων.
Κρατούν σημειώσεις για τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν, ώστε να μπορούν να ενημερώσουν την Ομάδα τους.
Μετά το Συμβούλιο Μονάδας πρέπει να:
- Ενημερώνουν την ομάδα τους για τις αποφάσεις
- Είναι σε θέση να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο βγήκαν οι αποφάσεις.
Συμβούλιο Ομάδας για Δικέφαλους και Ακρίτες
Μια φορά το μήνα η ομάδα συναντιέται και πραγματοποιεί το καθιερωμένο «Συμβούλιο Ομάδας» και σε αυτό λαμβάνουν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της ομάδας.
Έτσι το Συμβούλιο Ομάδας ασχολείται:
Με τον Προγραμματισμό:
α. Αξιολογεί τις δράσεις της ομάδας, της Μονάδας και του Τμήματος.
β). Προτείνει δράσεις και θέματα για το μηνιαίο πρόγραμμα της Μονάδας, στα πλαίσια των ετήσιων στόχων. γ). Συζητάει και οργανώνει δράσεις της ομάδας και θέματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο ομαδικής δράσης.
δ). αξιολογεί και προγραμματίζει οτιδήποτε έχει σχέση με την διοίκηση και πρόοδο της ομάδας.
Με τη διοίκηση:
Α. Συζητάει για την κατάσταση της ομάδας και όλα τα θέματα που την απασχολούν, αντιμετωπίζοντας τα κατάλληλα.
β). οργανώνει την γωνιά της ομάδας (γωνιά, σήμα, αρμοδιότητες κλπ).
γ). διαχειρίζεται τα χρήματα του ταμείου της ομάδας και φροντίζει τον εξοπλισμό της ομάδας (εργαλεία, ασύρματοι, φαρμακείο κλπ)
Με την εκπαίδευση:
α. Μεθοδεύει και υλοποιεί την εκπαίδευση-προετοιμασία των δικεφάλων της ομάδας στις γνώσεις και ικανότητες ζωής υπαίθρου, στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Μονάδας και των αναγκών των μελών της ομάδας.
β). παρακολουθεί και υποστηρίζει την πρόοδο κάθε παιδιού της ομάδας (πτυχία, τάξεις, ειδικότητες κλπ).
Το Συμβούλιο Ομάδας λειτουργεί:
Στη λέσχη ή στο σπίτι κάποιου παιδιού της ομάδας.
Το συμβούλιο ανάλογα με τα θέματα που το απασχολούν, πολλά ή λίγα, απλά ή πιο σύνθετα, ρυθμίζει και την χρονική του διάρκεια. Σε γενικές γραμμές όμως, η διάρκεια του δεν πρέπει να είναι μεγάλη. Τρία τέταρτα με μια ώρα το πολύ. Έτσι διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρων όλων των παιδιών της 38 μάδας σε όλη τη διάρκεια του συμβουλίου, ανεξάρτητα από την ηλικία και την αρχαιότητα τους στην ομάδα ή στο τμήμα. Ένα άλλο σημαντικό θέμα, είναι η συχνότητα των Συμβουλίων Ομάδας. η ομάδα μπορεί να κάνει συμβούλιο όποτε κρίνει σκόπιμο ότι υπάρχει θέμα που έχει ανάγκη τακτοποίησης. Προσοχή όμως!!! Κατάχρηση στη συχνότητα των Συμβουλίων Ομάδας μπορεί σιγά-σιγά να οδηγήσει στην αποδυνάμωση τους γιατί θα είναι αντίθετη με τις πολλές ασχολίες των μελών της ομάδας. ο Ομαδάρχης ηγείται του Συμβουλίου Ομάδας και ενθαρρύνει όλους να εκφράσουν τις απόψεις και επιθυμίες τους. Κάποιος συντονίζει-διευθύνει την συζήτηση ενώ ταυτόχρονα ο γραμματέας κρατάει τα πρακτικά- σημειώσεις.
Τα Συμβούλια Ομάδας είναι:
Τακτικά
α). Μια φορά τον μήνα για την πρόταση δράσεων και θεμάτων για το μηνιαίο πρόγραμμα το οποίο μεταφέρει ο Ομαδάρχης στο Συμβούλιο Μονάδας για τον προγραμματισμό και την οργάνωση δράσεων ομάδας.
β). στο τέλος κάθε δράσης για μια σύντομη αξιολόγηση, την οποία μεταφέρει ο ομαδάρχης στο Συμβούλιο Μονάδας.
Έκτακτα
α). για την αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων που προκύπτουν από την λειτουργία της ομάδας, ανάλογα με τις περιστάσεις.
β). για την εκπαίδευση των παιδιών της ομάδας, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του προγράμματος και των παιδιών της ομάδας.
οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Συμβούλιο Ομάδας μεταφέρονται από τον Ομαδάρχη στο Συμβούλιο Μονάδας, ενώ γίνεται αναφορά και στις προτάσεις που μειοψήφησαν στην ομάδα, ώστε μέσα από την λειτουργία του Συμβουλίου Μονάδας να ικανοποιηθούν πιθανώς και αυτές, καλύπτοντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών που τις εξέφρασαν. Η τακτική και σωστή λειτουργία του Συμβουλίου Ομάδας μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ενδιαφέροντος, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του Συμβουλίου Μονάδας και κατ' επέκταση η «Χρυσή Ομάδα» στην συγκεκριμένη ομάδα.
Διαδικασία Έγκριση Δράσης
Η διαδικασία έγκρισης δράσης είναι συγκεκριμένη και πρέπει πάντοτε να γίνεται με συγκεκριμένο έντυπο και εμπρόθεσμα για διάφορους λόγους. Πρώτα από όλα για να υπάρχει χρόνος να προγραμματιστεί σωστά η δράση (ενημέρωση, να δοθούν και να επιστραφούν τα έντυπα, έλεγχος ασφάλειας, ψώνισμα υλικών και τροφίμων, έλεγχος εξοπλισμού κλπ), δεύτερο και σημαντικό για να υπάρχει χρόνος να γίνει ανάλογη έρευνα από τους συμβούλους και γενικά από το Συμβούλιο Σώματος και επιπλέον χρειάζονται και κάποιες άλλες εγκρίσεις είτε από δασονομείο είτε από κάποιες άλλες αρχές.
Οι δράσεις τώρα που χρειάζονται έγκριση είναι οι εξής:
Όλες οι δράσεις που συμπεριλαμβάνουν διανυκτέρευση είτε στο χώρο του οικήματος είτε κάπου αλλού.
Ολοήμερες εκδρομές ή επισκέψεις μακριά από τον χώρο του Τμήματος.
Όπου υπάρχει αμφιβολία ο Αρχηγός της δράσης ή ο Αρχηγός Τμήματος θα διαβουλεύεται με τον Αρχηγό του Σώματος.
Μετά τον σχεδιασμό και πριν την υποβολή της αίτησης για Έγκριση της Δράσης θα γίνεται αξιολόγηση κινδύνων, και στην αίτηση θα αναφέρονται οι Εκπαιδεύσεις των παιδιών που θα λάβουν μέρος για σκοπούς ασφάλειας πριν την Δράση και τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν κατά την διάρκεια της Δράσης.
Αφού αποφασισθεί μια Δράση από το Συμβούλιο της Μονάδας, με τη συμμετοχή των Ομαδαρχών και βοηθών Ομαδαρχών και τη διακριτική επίβλεψη του Συμβούλου του Κλάδου, ή των Συμβούλων των Κλάδων αν η δράση αφορά περισσότερες από μια μονάδα του Τμήματος, θα υποβάλλεται αίτηση μέσω του Αρχηγού του Τμήματος, ή από τον Αρχηγό του Τμήματος αν η δράση αφορά ολόκληρο το Τμήμα.
Η Αίτηση θα υποβάλλεται στον Σύμβουλο του Κλάδου, και σε περίπτωση που αφορά περισσότερο από ένα Κλάδο. Ο Αρχηγός του Τμήματος θα συνεννοείται με τους Συμβούλους σε ποιον θα το υποβάλει, και ο οποίος αφού γράψει τα σχόλια του θα το διαβιβάζει στον άλλο, ή τους υπόλοιπους Συμβούλους, και ο τελευταίος θα το διαβιβάζει στον Γραμματέα του Συμβουλίου για να περιληφθεί στην ημερησία διάταξη της επόμενης Συνεδρίας του Συμβουλίου του Σώματος.
Η αίτηση θα υποβάλλεται τουλάχιστον μιαν εβδομάδα πριν την συνεδρία του Συμβουλίου του Σώματος, και πιο νωρίς αν θα χρειασθεί για να το δουν περισσότεροι από ένας Σύμβουλοι.
Μαζί με την αίτηση θα υποβάλλονται το πρόγραμμα ή τα προγράμματα της Δράσης και το διαιτολόγιο.
Σε περίπτωση Ατυχήματος θα ενημερώνεται αμέσως ο Αρχηγός του Τμήματος και ο Αρχηγός του Σώματος.
Μετά την Δράση ο Αρχηγός της Δράσης θα υποβάλει στον Σύμβουλο του Κλάδου συμπληρωμένο το έντυπο Απολογισμός Δράσης, που θα περιλαμβάνει:
- Τον τελικό οικονομικό απολογισμό (εισπράξεις και έξοδα)
- Αλλαγές στο Πρόγραμμα και γιατί
- Προβλήματα που παρουσιάσθηκαν και πως αντιμετωπίσθηκαν
- Ότι άλλο κρίνει σκόπιμο.





Εδώ ξεκινά το κείμενό σας. Κάντε κλικ και αρχίστε να πληκτρολογείτε.Υσυ ατ φερρι πυτανθ ιυς θε νυμκυαμ σορρυμπιθ θε πρω δωλορε μελιορε ασυσαμ συμ.